Na slici se vide boce Baraba rakije poređane na stolu uz čašu, kao simbol kvaliteta koji predstavlja najbolja rakija u Srbiji

Kad god se povede priča o najboljoj rakiji u Srbiji, mišljenja su podeljena jer tradicija pečenja rakije u ovoj zemlji traje vekovima i svaki kraj ima svoje favorite. Ipak, poslednjih godina na domaćoj i svetskoj sceni jasno se izdvaja jedno ime, rakija Baraba iz Palića.

Njihova Lozovača je proglašena najboljom na svetu sa neverovatnih 99 poena na prestižnom međunarodnom takmičenju, a cela linija proizvoda okitila se medaljama.

Ali ono što Barabu čini posebnijom od drugih jeste i način na koji su uspeli da rakiju približe širokoj publici – kroz moderan brending, upečatljivu ambalažu i zaštitno lice, legendarnog glumca Srđana Žiku Todorovića. To je rakija koja ima i priču i dušu.

Srbija je danas dom čitave nove generacije destilerija – od porodičnih podruma do velikih brendova, koje zajedno dižu reputaciju srpske rakije na globalni nivo.

Hajde da ih pogledamo redom.

1. Destilerija Podrum Palić


Linija Baraba je unela svežinu na tržište. Lozovača je sa 99 poena na IWSC takmičenju proglašena za najbolju na svetu, a ni ostale rakije nisu ostale nezapažene – kajsija i vilijamovka su zlatne, dok su dunja i šljiva ponele srebrne medalje.

Ovakav rezultat retko koja destilerija u regionu može da se pohvali.

Njihova komunikacija je upečatljiva i direktna. Kampanja sa Žikom Todorovićem u glavnoj ulozi donela je rakiji potpuno novi imidž, postala je piće sa stavom, piće koje se pije i na slavlju i u gradu, i kod kuće i na bini.

Ambalaža je moderna, etikete minimalističke, ali s jasnim karakterom. Ljudi vole da se slikaju sa bocom, vole da je poklanjaju i rado je preporučuju. Baraba je uspela ono što retko ko može, da spoji autentičnost i pop-kulturu.

Vrsta rakije Nagrada / Specifičnost
Lozovača 99 poena, najbolja na svetu
Kajsija Zlatna medalja
Vilijamovka Zlatna medalja
Dunja Srebrna medalja
Šljiva Srebrna medalja

2. Destilerija Perun

Boce rakije Destilerije Perun poređane u nizu
Možeš da probaš klasičnu šljivovicu, ali i neobične, inovativne rakije

Perun je destilerija koja se ne boji da eksperimentiše. Oni prave sve klasične rakije – šljivu, dunju, kajsiju – ali njihova posebnost je u inovacijama.

Njihov džin sa dodatkom mente i oraha pokazuje da domaći proizvođači ne zaostaju za svetskim trendovima, već umeju da ih prilagode domaćem ukusu. Ljubitelji rakije kod njih vole upravo tu širinu – možeš da probaš tradicionalnu šljivovicu, a onda i nešto potpuno neočekivano.

Perun je postao brend za one koji žele raznovrsnost, ali i sigurnost da će svaka boca biti urađena sa pažnjom. Nije retko da ljudi koji vole kraft piva ili vina otkriju rakiju kroz Perun, jer ih privuče ta ideja da u Srbiji postoji destilerija koja se igra i izlazi iz okvira.

Istaknute rakije Posebne karakteristike
Šljivovica Tradicionalni standard
Dunjevača Bogata aroma
Kajsijevača Voćna, lagana
Vilijamovka Aromatična kruška
Džin Perun Mentol i orasi – eksperiment

3. Destilerija Čolić – “Dostojno”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dostojna Rakija (@dostojna_rakija)

“Dostojno” je brend koji se lako pamti – i po imenu i po vizuelnom identitetu. Rakije iz ove destilerije pakuju se u boce koje izgledaju elegantno i ozbiljno, tako da se često kupuju kao pokloni za posebne prilike.

Ali, iza tog brenda stoji i ozbiljan kvalitet. Njihove šljive i dunje su tradicionalno dobre, a medovača je postala pravi hit jer donosi aromu koja spaja rakiju i med u savršenom balansu.

Ono što Čolić uspeva jeste da rakiju pozicionira kao piće dostojno svakog stola – i seoskog i gradskog, i svakodnevnog i svečanog. Njihov naziv nije slučajan – “Dostojno” je postalo sinonim za rakiju koja se pije sa ponosom.

Rakija Posebnost
Šljivovica Klasična, jaka
Dunjevača Voćno osvežavajuća
Jabukovača Retkost na tržištu
Kruškovača Čista aroma
Medovača Slatka, aromatična

4. Destilerija Jezdić

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jezdić Rakija (@jezdicrakija)

Nenad Jezdić, poznati glumac, već godinama gradi imidž domaćina i čoveka vezanog za selo. Njegova destilerija je prirodni nastavak te priče.

Rakija koju pravi Jezdić nije samo proizvod – ona je deo njegove filozofije života: da se radi pošteno, da se koristi domaće voće i da se poštuje tradicija. Ljudi vole njegove rakije jer osećaju da iza njih stoji lično ime i lična odgovornost.

Njegove rakije redovno osvajaju nagrade, ali za publiku je još važnije što se doživljavaju kao autentične – one nisu “industrija”, već domaćinska priča. Jezdić uspeva da rakiju vrati na mesto gde joj je i mesto – u dvorište, među prijatelje, uz pesmu i priču.

Vrsta Karakteristika
Šljivovica Tradicionalna, jaka
Dunjevača Voćna i pitka
Kajsija Laka za piće
Vilijamovka Fina, elegantna

5. Destilerija Mladenović (Stara Pazova)

Porodična destilerija Mladenović ima poseban pristup – svaka rakija dobila je žensko ime: Leposava (dunja), Ljiljana (vilijamovka), Ljubinka (kajsija).

Na taj način su svojim proizvodima dali karakter i emociju. Kada kupiš bocu, ne kupuješ samo rakiju, već priču o jednoj “dami” iz njihovog podruma.

Njihov kvalitet je brzo prepoznat na tržištu iako su relativno mladi – osnovani su 2018. godine. Ljudi vole taj spoj porodične priče, pažljivog rada i originalnog brendinga. Kod njih se oseća da ništa nije slučajno – od izbora voća do imena.

Rakija Naziv Specifičnost
Dunjevača Leposava Zlaćana, bogata
Vilijamovka Ljiljana Mekana i elegantna
Kajsijevača Ljubinka Voćna i aromatična
Šljivovica Tradicionalna snaga

6. Destilerija Novićević (Velika Plana)

Boce medovače i drugih rakija Destilerije Novićević uredno poređane na stolu
Medovača spaja jačinu rakije i slast meda, pa je vole i oni koji inače ne piju jaka pića

Novićević je sinonim za medovaču. Oni su ovu rakiju vratili u modu i napravili od nje nešto što se danas traži i u Srbiji i van nje.

Medovača je posebno interesantna jer kombinuje snagu rakije i slast meda – i zato je omiljena kod ljudi koji inače ne piju jake rakije.

Ali oni nisu stali na tome – proizvode i dunjevaču, šljivovicu i likere. Njihov pristup je hrabar jer ne prave samo ono što “svi prave”, već insistiraju na specifičnom proizvodu koji ih izdvaja.

Vrsta Posebnost
Medovača Njihov glavni proizvod
Dunjevača Osvežavajuća
Šljivovica Tradicionalna
Likeri Slatke varijante

7. Podrum Pevac (Cvetojevac, Kragujevac)

Boca rakije Zlatni Pevac sa zlatnim listićima u piću
Dunja i kajsija su im vrhunske, ali Zlatni Pevac ih čini posebnim na tržištu

Podrum Pevac je poznat po klasičnim rakijama, ali i po jednoj posebnoj – Zlatni Pevac, rakija sa dodatkom jestivog zlata u boci. To je proizvod koji spaja luksuz i tradiciju, a kupuje se kao poklon za posebne prilike.

Ono što kod njih ljudi vole jeste kombinacija autentičnih ukusa i kreativnosti. Njihove dunje i kajsije su među najboljima, ali Zlatni Pevac im daje prepoznatljivost na tržištu. To je dokaz da i rakija može biti luksuzan proizvod, a ne samo “domaća kapljica”.

Rakija Specifičnost
Dunja Aromatična i bogata
Kajsija Lagana i pitka
Šljiva Tradicionalna
Zlatni Pevac Sa jestivim zlatom

8. Destilerija Flores (Divostin, Kragujevac)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Welcome to Rakija (@welcometorakija)

Flores je stara škola, ali i dalje neprikosnovena. Njihova rakija Žuta osa pravi se od 15 autohtonih sorti šljive i odležava godinama. Rezultat je rakija kompleksnog ukusa koja se pije polako i s poštovanjem.

Flores je ime koje se dugo čuje i u svetu – njihove rakije izvoze se širom Evrope i SAD-a, a nagrade se nižu. Ljudi ih cene jer kod njih nema kompromisa – sve je podređeno kvalitetu i tradiciji. To je destilerija za one koji žele ozbiljnu, starinsku rakiju sa dubinom.

Brend Specifičnost
Žuta osa Mešavina 15 sorti šljive
Stare šljivovice Dug period odležavanja
Premium linije Izvoz u EU i SAD

9. Emperus Privilège

Luksuzna boca Emperus Privilège šljivovice pored čaše
Njihov uspeh dokazuje da srpska rakija može parirati najskupljim viskijima i konjacima

Njihova šljivovica starena 25 godina osvojila je titulu najbolje na svetu na takmičenju u Njujorku 2024. godine. To je rakija koja se prodaje u ograničenim serijama i koja se pije samo u posebnim prilikama.

Njihov uspeh pokazuje da srpska rakija može stajati rame uz rame sa najskupljim viskijima i konjacima. Cena im nije niska, ali vrednost je u prestižu i u iskustvu. Emperus nije rakija za svaki dan – to je investicija u doživljaj.

Rakija Specifičnost
Šljivovica Privilège 25 godina starenja
Ograničene serije Ekskluzivne boce

Zaključak

Srbija je zemlja u kojoj se rakija oduvek pekla, ali tek sada vidimo generaciju destilerija koje uspevaju da spoje tradicionalni kvalitet sa modernim pristupom.

Na čelu liste stoji Baraba iz Palića, koja je zasluženo proglašena najboljom lozovačom na svetu i koja je uspela da rakiju učini i brendom i simbolom. Rakija je i savršen poklon za slave u Srbiji, jer nosi duh tradicije i pažnje prema domaćinu.

Ali pored nje, Perun, Čolić, Jezdić, Mladenović, Novićević, Pevac, Flores i Emperus svako na svoj način pomera granice i pokazuje da rakija više nije samo “domaća”, već piće dostojno svetskih nagrada.

Sonja

By Sonja

Sonja Ilić piše sa strašću za analizu društvenih i ekonomskih promena. Uvek u potrazi za odgovorima, uživa u istraživanju aktuelnih tema i razumevanju njihovog uticaja na svakodnevni život.